Aktualno

Aktualne novice KS Hotedršica

Pohod za 8. marec

Tradicionalni pohod za 8. marec, ki bi moral biti v nedeljo 10.3.2024 je zaradi slabega vremena odpovedan in prestavljen na nedeljo 17.3.2024. Dobimo se ob 14.00, pred staro šolo v Hotedršici. Skupaj se bomo odpravili po tradicionalni poti do kmetije odprtih vrat pri Urbanov´c kjer nas bo čakala pogostitev.   Vabljene vse ženske (in moški).

 

Invazivne rastline

Drage krajanke in krajani!

Naš kraj Hotedršica in zaselki v naši domači pokrajini ležijo v lepi naravi, ki nam nudi življenjski prostor, potrebno sprostitev, pa tudi dobrine.

Člani krajevne skupnosti vas prosimo, da vsak posameznik pomaga pri odstranitvi rastlin ambrozije in japonskega dresnika. Ti dve invazivni tujerodni rastlini srečamo prepogosto v naši okolici.

Invazivne tujerodne vrste povzročajo težave domorodnim vrstam, saj jih izpodrivajo, prenašajo tudi bolezni in zajedavce, proti katerim domorodne vrste niso odporne ali nanje prilagojene. Vse to ogroža biotsko raznovrstnost. Zaradi tega ima veliko ljudi različne zdravstvene težave, na primer alergije, poškodbe kože,... Nastaja tudi vse večja gospodarska škoda, saj invazivke zmanjšujejo pridelke, višji so stroški vzdrževanja javnih površin in funkcionalnih zemljišč stavb. Odredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin pravi, da mora lastnik zemljišča, na katerem raste škodljiva rastlina, odstraniti njene korenine in nadzemni del do konca septembra.

Prav tako prosimo, da javite, če opazite v naravi katero izmed ostalih invazivnih vrst naspletni strani invazivke.si. 
Poskrbimo za našo naravo in odstranimo škodljive rastline.

Hvala!
Krajevna skupnost Hotedršica

Piškotke uporabljamo za izboljšanje delovanja naše spletne strani. Če vas zanima več o piškotkih, si preberite več informacij.

Sprejmem piškotke

EU Cookie Directive Module Information